Защо използването на кръвоспиращо лекарство трябва да е контролирано?

кръвоспиращо

Прилагането на кръвоспиращо лекарство е наложително в случаите, когато се обработват рани. Те са известни като хемостатици и се класифицират в две основни групи. Първите осигуряват кръвосъсирващи фактори и обикновено се приемат орално. Втората група са тези, които са с локално приложение и са насочени към спиране на кървенето при дълбоки и обилно кървящи рани. Основна съставка при тези лекарства е витамин К. Неговата основна задача е свързана с това да се предотвратят кръвоизливи и загуба на кръв. Още при раждане се препоръчва поставянето на еднократна доза при бебетата именно с цел да се сведе до минимум риска от развитие на кръвоизлив след излагане на изнъутробна среда.

При какви обстоятелства се прилагат кръвоспиращите лекарства?

Много трябва да се внимава с използването на такъв тип продукти и препарати. Те са предназначени за подобряване кръвосъсирването както и спирането на кървенето при рани. Както вече споменахме основен елемент тук е витамин К. Той може да се набави както от таблетки така и чрез някои храни.

Логично е при хора с чернодробна недостатъчност да се наблюдава дефицит, тъй като основно витамин К се складира в черния дроб. А при проблеми с този ран няма как да разчитате на оптимални количества, които са необходими за естествено кръвосъсирване при рани и кръвоизливи. В случая лекари прилагат терапия, която е персонално предназначена именно за пациенти с чернодробна недостатъчност.

Обстоятелствата, при които се налага използване на лекарства от категорията могат да бъдат:

  • Проблеми с кръвосъсирването;
  • При слаби кръвоносни съдове;
  • За предотвратяване на калциеви патологични отлагания;
  • При обработка на дълбоки рани, причинени от травми;
  • След оперативен период и други.

Колкото по-бързо бъде спряно кръвотечението то толкова по-ефективно би било лечението. Намалява се риска от кръвоизливи, които могат да бъдат изключително тежки и застрашаващи живота на пациентите.

Други важни съставки в кръвоспиращите лекарства

кръвоспиращо лекарство

Калциевия глюконат също се разглежда като хемостатик, който се грижи за съсирването на кръвта. Представен е под формата на сироп, таблетки, ампули. Според състоянието на пациента се назначава съответната формула в определено количество, подобряващо кръвоспирането.

Още препарати и съставки, които имат кръвоспиращо действие са:

  • Алуминиев сулфат;
  • Титаниев диоксид;
  • Кислородната вода;
  • Водороден пероксид 3%;
  • Thahocomb – колагенова гъба и други.  

Според това дали се касае за леки или по-тежки форми на кръвоизливи се прилагат хемостатици перорално, локално или венозно. Кръвоспирането е важен момент, който се отнасят до подобряване на здравословното състояние на пациентите независимо дали става въпрос за следоперативно възстановяване или за локална обработка на рани.

Защо е важно да са назначени от лекар?

Имайте предвид, че не бива да прекалявате с използването на такива лекарства. На практика предозирането е също толкова опасно колкото и самото обилно кървене. При приемане без установена точна диагноза е възможно да се предизвика образуване на тромби, които са показателни за нарушения, които са в състояние сериозно да увредят кръвоносната система.

Именно затова лекари алармират да не се самолекувате и при дребни повърхностни рани да не бързате да прибягвате към лечение с кръвоспиращи препарати, а да посетите специалист, който да обработи с хемостатици за локално действие без това да се превърне в рискова манипулация за вашето здраве.

Съобразете се и спазвайте назначената ви терапия с използване на витамин К1, К2, колагенова гъба или други лекарства. Това би повлияло положително на кръвосъсирването с оглед на това да се елиминират всякакви рискове от нежелани странични реакции.

В случай, че често децата се нараняват и вие сте в рискова категория по отношение на трудовите ви навици и дейности можете да си подсигурите и да имате под ръка СЪРДЖИСПОН гъба желатинова, която е подходяща за прилагане при кървящи повърнхности.

Още препрати от категорията можете да откриете в сайта на Аптека Феникс.