Горивен филтър – цена, роля, период на подмяна

смяна на горивния филтър

Работата на превозното средство в правилна посока, безопасност и сигурност зависи от техническото му състояние. Много водачи поради липса на достатъчно средства спестяват някои ремонти и ги отлагат във времето. Това  е най-лошия сценарий, тъй като практиката показва, че по този безотговорен начин не само, че увеличавате риска от възникването на пътен инцидент, но всъщност рискувате да платите и много повече пари за допълнителни ремонти. Ключови елементи за изправността и правилното функциониране на двигателя имат филтрите. Днес ще представим основните мотиви за смяната на горивния филтър и какви са последствията за колата ви ако си спестите този не толкова голям разход. Всъщност като резервен елемент горивен филтър цени ще намерите изгодни на пазара, което е причина да не се скатавате, а да го смените с настъпването на края на експлоатационните му показатели.

Горивния филтър – нужен е за пречистването на горивото на превозното средство

Това е една от най-важните роли и функции на горивния филтър. Не са малко водачите, които с изненада установяват, че в колата им изобщо има такива части. А ролята на филтъра за горивото е огромна и от изправността му зависи:

  • Ефективната работа на двигателя;
  • Нисък разход на 100 км пробег;
  • Намаляване на риска от попадане на твърди частици в горивото, което е причина за сериозни технически проблеми.

Пречистването на горивото се извършва именно с помощта на горивния филтър. Тъй като горивото се съхранява в съдове преди да бъде налято в резервоара ви то не е изключено в него да попаднат твърди частици като ръжда, като и други замърсители. Работата на филтъра е да ги задържи и да не позволи те да попаднат в горивната система, което на практика да наруши нейния ритъм и ефективна работа.

Кога се сменя филтъра

Много от автомонтьорите конфигурират смяната като „редовна“. Това на практика обаче е доста объркващо за шофьорите. Това, което е важно да знаете, че съобразно марката и модела на вашето превозно средство си има срок както и потенциален изминат пробег, в който се препоръчва подмяната на стария горивен филтър с нов. Подчертаваме, че това не е скъп резервен елемент, за който се плаща твърде висока цена, така че не подценявайте срока, в който е решаващо да посетите автосервиз за извършване на ремонтното мероприятие.

Ще отворим една скоба и ще обърнем внимание на следното: Никога не поставяйте стар филтър, който е бил почистен до някаква степен. Износването на мрежестата тъкан, която цели да улавя твърдите частици и замърсявания е налице, така че дори след почистване няма как да очаквате, че филтъра ще изпълнява функциите си като нов.

Периодите за смяна на горивния филтър са:

  • На изминати 20 000 км, когато става въпрос за бензинов двигател;
  • При изминати 40 000 км за дизеловите двигатели.

Тези срокове са ориентировъчни, но препоръките на специалистите е да ги спазвате като превенция за ефективността и безопасността при използване на превозното средство.

Колко ще ни струва смяната на горивен филтър в автосервиз

горивна системаОт значение е както вече споменахме марката и модела а колата. Това на първо място ще определи цената на самия филтър като резервен елемент както и услугата по подмяната му. Крайната цена зависи от това дали достъпа до филтъра е лесен или не. Така на практика независимо, че става въпрос за типичната елементарна подмяна на горивен филтър то собствениците на едни автомобили могат да заплатят повече, а други по-малко.

Решението сами да подмените горивния филтър с цел да намалите цената за ремонта е приемливо, но стига да имате опит и да разполагате с нужното пространство и място да го извършите. Обичайно този вид ремонти се извършват в автосервизи, тъй като така водачите спестяват време и главоболия. Разбира се, за това си плащат съответната цена, но пък получават гаранция за ефективност, качество и правилно функциониране на превозното средство.