Сухо или мокро бръснене

Чудите ли се какво е сухо бръснене? А мокро? Дали е в зависимост от влажността на въздуха? Или спрямо каква е кожата ви?

Ако си задавате поне един от тези въпроси – тази статия е за вас. Ще разгледаме какво е сухо и мокро бръснене, както и какво да използваме при тях. Ще отговорим на толкова често задавания въпрос – „Кое от двете е по-добро?“. Да започваме…

Сухо бръснене или бръсненето с машинки.

Както можете да се досетите от името… се използва машина за премахването на брадата. Доста от електрическите самобръсначки имат тънка предпазна решетка, която има множество малки дупки. Те позволяват на космите да минат през нея и да бъдат срязани, но не позволява на остриетата да наранят кожата. Има и втори вид, който е подобен на машинките ползвани за подстригвани, обаче са пригодени за брада.

Как точно работят електрическите бръсначки? – Тези, които са с предпазна решетка се възползват от еластичността на кожата. Когато ги ползваме ние прилагаме натиск. Това позволява на кожата да се отвори и космите да влязат в решетката. Там биват срязвани.

При този вид бръснене нямате нужда от мокри, горещи кърпи за да ви омекне брадата. Не са необходими геловете, пяните и сапуните с четки за брада. Единственото необходимо е машинката, която да е заредена (или с пълни батерии) и огледало. Нека не бъдем първични мъже и оставим чистота след себе си. Приятелката ви ще е толкова доволна от свежото ви лице, колко и от чистата баня.

Мокро бръснене – старата школа. Тук продуктите за бръснене за повече от една машинка. Доста от мъже използват бръсначки с 3, 4, 6, 27 и 183 остриета. Истината е, че само едно острие е напълно достатъчно. Идеята зад многото ножчета е, че първото острие повдига косъма и го изкара от фоликула (джобечето). Останалите остриета разрязват брадата и така осигуряват гладко избръснат вид.

Тук се нуждаем от мокра, гореща кърпа около лицето. За да може брадата да омекне. Ако не искаме да правим това, може да се бръснем след топъл душ. След това е време да всеки да  избере . Някои предпочитат гел, който можете да нанесете с ръце. Други пяна или сапун. За тях ни е необходима четка, която да го разнесе равномерно по лицето.

  • Дебел слой не е необходим. Достатъчно е да направим плътен и равномерен слой по цялото лице.

След като лицето ни е намазано и приличаме на анимационен герой ударен от пай, е време да вземем бръсначката. Всеки има различни предпочитания – много остриета или с едно, може дори с прав бръснач (ако сме експерти). Помнете да се бръснете по косъма за да избягваате раздразнения. Накрая лицето се оплаква и пак почистваме след себе си.

Кое е по-добро?

Истината е, че и двата варианта имат свойте положителни и отрицателни точки. Сухото бръснене е по-бързо, лесно и безопасно (по трудно е да се порежем). Докато за мокрото трябва да отделим повече време и спокойствие. Някой от нас се наслаждават на процеса и избират мокрото бръснете. Други използват прагматичността на сухото. Важнотото е да е удобно за вас.

Изберете начин на бръснене, който отговаря на вашия начин на живот и визия.