Смяната на водомери в цял блок – лесна или трудна задача

водомер

Всяко ВиК дружество на територията на страната си има строги правила, които определят кога и при какви условия да бъдат сменяни водомерите на един блок. Сами се досещате, че е невъзможно да края на дните си да очаквате водомера, който е поставен при строителството на жилищната сграда пред 30 години да отчита коректно поне още толкова време. при сключването на договор със Софийска вода АД например всеки софиянец е наясно, че на определен интервал, който е между 10 и 15 години измервателния уред в дома му подлежи на подмяна. Ако ви е интересно и искате да се запознаете с някои основни детайли и причини за тази Вик услуга можете да се настаните удобно  ида продължите с четенето на статията, в която ще разкрием същността на процеса цялостна смяна на водомери на блок – София.

Смяната на водомерите в блока – лесна ли е организацията на домакинствата за провеждане на такъв вид услуга

За да се предприемат конкретни ремонтни действия, които да касаят основно смяната на водомерите в един блок е важно да има:

  • Предписани от дружеството;
  • Изтичане на срока за експлоатация на водомери, който е с периодичност между 10 и 15 години.

Това са дете основни предпоставки, които могат да са аргумент домоуправителите на входовете да обединят сили и да започнат да търсят оферти от фирми, извършващи такива услуги в София. разбира се, това обаче не ограничава домакинствата самостоятелно преди настъпване на такъв срок да сменят водомерите си поради дефект в показанията. Но това е друга тема и с нея ще ви запознаем в някоя от следващите ни публикации.

За да бъдат подменени водомерите в жилищен блок се изисква перфектната организация от страна на домакинствата. Първата задача, която стои пред домоуправителите е да се захванат с намирането на оферта, която да удовлетвори домакинствата като цена. Логично е при подмяна на 4 входа по средно 24 водомера стойността на услугата да е максимално изгодна, така че няма да е трудно в София да намерите фирма, която ще даде мило и драго да  проведе възложените услуги.вода

Не само ниската цена за цялостната смяна на измервателните уреди в блока са от значение. Има естествено още няколко детайли, с които домоуправителите е необходимо да се запознаят. За да бъде всичко законосъобразно е задължително:

  • Наетата фирма да притежава лиценз са смяна на водомери;
  • Да разполага с екип, който в кратки срокове може да извърши подмяната;
  • Да се ангажира не само с подмяната, а също и узаконяването на новите водомери.

Три стъпки, но съществени при провеждане на ремонтни, демонтажни и монтажни мероприятия за цял блок, тъй като  съгласете се, че не бихте останали очаровани от факта, че водопроводчици ще се размотават с месеци във входа и ще създават дискомфорт при ползването на битова вода от домакинствата.

Основните стъпки за ползване на услугата

Както вече стана ясно най-натоварени като отговорност са домоуправителите, върху чиито плещи стои ангажимента да наемат лицензиран екип, който смени водомерите. Добрата оферта може да бъде причина за наемането но конкретния екип, но е решаваща ролята и на репутацията на фирмата, предоставяща такава услуга. За да бъде всичко законно домакинствата да не се ангажират с документи и узаконяване е приоритетно домоуправителите да сключат договор с фирмата, в който се описват всички условия за провеждане на ремонта, в който се включват:

  • Срокове за цялостно провеждане на подмяната на водомерите;
  • Цена;
  • Спазване на етапите, в които са включени демонтажни действия, издаване на протоколи с показания, монтиране на нови водомери, тестване, поставяне на пломби и узаконяване;
  • Гаранции;
  • Неустойки.

Тъй като не са малко водомерите, които трябва да бъдат подменени фирмите в София, които извършват такъв вид ВиК услуги няма да си позволят компромис по отношение на качеството. Ние се доверихме на ВиК Хелп – професионалисти с опит, репутация и умения.