Какво е нужно да знаете преди покупката на пелетен котел

котел пелетен

През последните години популярността на отоплението с пелетни котли и камини стана изключително популярно.  На пазара съществуват няколко вида, които са различни като класове и създават предпоставка за по-ефективно, надеждно и безопасно осигуряване на топлина по вземе на зимния сезон. Има няколко интересни и съществени фокусни точки, с които е желателно да се запознаете с оглед на осигуряване на максимално КПД както и намаляване на разходите на домакинството. Много потребители вече са се убедили в качествата на отоплението с пелети. Но въпросът, който вероятно вълнува онези от вас, които търсят алтернативни методи, различни от електрически печки, климатици и конвектори е на какъв пелетен котел да заложат за да си гарантират постигане на ефективна отопляемост на цялото жилище. В следващите редове ще представим някои основни акценти, които биха дали яснота и допълнителни насоки.

За ефективността от отоплението с пелети

Ако ефективността от употребата на котли с дърва и въглища е 60-70 % докато с пелетните ефективността, която се постига е 95-97 %. И това не е всичко. Следват списък от положителни качества:

 • За да заработи пелетния котел не е необходимо захранване;
 • Балансирано и контролирано се разходва горивото, което ги прави изключително икономични;
 • Цената на пелетите е по-ниска от тази на останалите горива като въглища, дърва, дизелово гориво;
 • Съвременните предлагани решения като пелетни котли – balkanenergy.bg не изискват човешко участие и кой знае какви усилия. Процеса е изключително автоматизира, което изключва непрекъснато подаване на гориво за да се осигурява топлина;
 • Чистота и комфорт. За разлика от горенето на дърва и въглища тук отпадъка е незначителен, което не ви ангажира с ежедневно почистване и поддъжка;
 • Инсталирането на пелетните котли можете да направите сами или да заявите монтаж от специалистите на balkanenergy.bg.пелетен котел

На фона на непрекъснато покачващите се цени на електрическата енергия и горива търсенето и откриването на ефективно решение, с което напълно да осигурите топлина и комфорт в домовете си срещаме като вариант инвестирането в пелетен котел. Balkanenergy е компания, която е специализирана в създаване на иновативни и безопасни инсталации, с които доста лесно ще решите проблема с високите разходи през зимния сезон.

Наред с предимствата на ползването на пелетни котли е важно да отбележим един от техните недостатъци. Факт е, че в сравнение с другите алтернативни варианти котлите са малко по-скъпи. Изплащането на направения разход при правилно експлоатиране се изплаща в рамките на сезон, максимум до два, което наистина дава повод да определим покупката на пелетен котел като добре и разумно изхарчени пари.

Характеристики

Balkanenergy предлагат на своите клиенти няколко вида пелетни котли.

Според вида на горивото се разграничават три типа:

 • Изцяло използващ пелети;
 • Условно комбиниран, при който могат да се ползват брекети и дърва;
 • Комбиниран – тук могат да се ползват всякакви видове горива като за целта

Котела разполага с няколко горивни камери. Безспорно това налага габаритите му да са по-големи, което дава отражение и върху неговата цена.

Според начина на подаване на горивото пелетните котли биват:

 • Ръчни;
 • Полуавтоматични;
 • Автоматични.

Най-практични се оказват втория и третия вариант заради липсата на ангажимент от страна на ползвателите.

Освен по до тук изброените критерии от balkanenergy предлагат и котли, които се отличават по вида на горелките:

 • Факелни;
 • С обемно горене;
 • Ретортни горелки или тип каминни.

За да се запознаете с повече подробности относно преимуществата на всяка една от горелките е добре да се консултирате с опитните и компетентни консултанти на balkanenergy. Всяка една специфична характеристика безспорно дава отражение върху рентабилността и възвращаемостта на инвестицията, така не подценявайте получаването на повече и подробна информация. Не на последно място разбира се, е от значение и марката на пелетниня котел. Има производители с традиции, които представят максимално сигурни и качествени решения.