Пелетните котли – ползи и особености от употребата н атакива уреди

котли

Желанието ни навсякъде у дома да е топло и приятно е съпроводено от това да се фокусираме върху такъв уред, който би могъл да ни го осигури. Домакинствата, които използват парно отопление със сигурност ще потвърдят, че това е най-добрата алтернатива в цялата къща да е топло и приятно. За да се постигне този ефект обаче има редица важни неща, които са водещи при търсенето на правилния уред. Ако получавате топлина за парното отопление от ТЕЦ нещата са ясни, но ако искате да захраните парно за централно отопление то имате нужда от сериозни размисли. Днес ще насочим внимание към една от най-масовите възможности – котли за отопление и парно на пелети. Причините да изберем точно тези уреди са обясними с едно, а именно, че с един уред успяваме да отоплим пространство до 250 квадратни метра.

В кои случаи пелетните котли са предпочитани

Щом сте попаднали на днешната ни публикация навярно вече знаете не малко за пелетите като едно от най-ефективните и икономични горива, които се предлагат на пазара. Те се произвеждат от рециклирани материали и е факт, че наистина има защо да бъдат определяни като едни от най-сигурните, надеждните, калорични, икономични и рентабилни ресурси за отопляване на големи пространства.

Характерно за пелетните уреди е това, че са много по-евтини от всеки друг алтернативен отоплителен уред, а ефективността от ползването му наистина е огромна. Сред ситуации, в които се препоръчва прилагането на пелетни котли са:Пелетен котел

  • Имоти, които се намират в планински райони;
  • Многоетажни фамилни къщи с квадратура от 150-250 квадратни метра;
  • Ресторанти;
  • Бирарии или кафенета;
  • Офис пространства и други.

Безспорно котлите на пелети са идеалните решения при отопляване на такива площи, защото са надеждни и мощни, което ги прави приложими както за отопляване на дома така и за пространства, които са с бизнес насоченост.

За да се приложи отопление с пелетен котел обаче е необходимо да се опознаят някои особености на тези уреди, защото факта, че са визирани като котел идва да покаже, че това не са обикновени уреди от типа на печки или камини.

Специфика на пелетните котли

Това са уреди, които се захранват с пелети. Тяхната роля е да загреят флуидната течност, която се разпространява по системата за парно отопление с радиатори. Изключително надеждни, здрави и мощни тези уреди на практика са източника, който има способността бързо до осигури оптималната температура на всяко едно от помещенията, в които има инсталирани радиатори.

Това, което е необходимо да имате предвид при ползването на пелетни котли е следното:

  • За да функционират правилно тези котли се инсталират в отделни помещения. Това е голямо удобство, защото праха,дима и мръсотията от горивото се локализират в едно пространство. Така частта, която се топли с радиаторите остава напълно чиста и без никакви странични остатъчни миризми на пепел или дим;
  • Пелетните котли са много ефективни от гледна точка на това, че пестите средства за отопление. С минимално количество пелети се захранват големи квадратури и така парното отопление успява да затопли площи до 300 квадрата в зависимост от това на какъв котел сте заложили;
  • По-малко ангажименти ще имате с пелетния котел за парно отопление, защото вариантите, които се предлагат на пазара са с големи бункери, в които се побира повече гориво, а остатъчната пепел е в минимални количества, което не изисква непрекъснато ежедневно почистване.

Котлите на пелети са универсални уреди за парно отопление, с които можете да си осигурите повече топлина, повече комфорт и понижаване на сметките през отоплителния сезон. Няма по-икономичен и лесен начин да отоплите с един уред голямо пространство. Затова днес ви представихме удобството, което получавате с иновативен уред, при който се използва възобновяем източник на енегия.