Възможно ли е с камина на дърва и водна риза да намалите сметките през зимата

камина

Отопляемата площ в едно жилище определя до голяма степен вида на уреда, с който то ще се отоплява. Във времена, в които се търси изгоден и рентабилен ресурс, с който да поддържаме уют и топлина в дома си няма как да не се ръководим от съвременни и доста по-икономични способи за решаване на този важен казус. Представители, които се захранват с електрическа енергия определено не на фокус, предвид това, че стойността ѝ непрекъснато се увеличава. Приоритет за домакинствата е да се инвестира в такова решение, с което не само могат да си осигурят цялостно отопление, но такова което няма да струва толкова скъпо. Затова не е изненадващо, че расте броя на домакинствата залагащи на камина на водна риза на дърва и въглища. С такава не само постигат оптимална ефективност, но имота се отоплява изцяло с инсталирани радиатори, които равномерно разпределят топлината.

Как пестим с камина с водна риза

Уредите, които захранват цяла инсталация се приемат като изключително рентабилни решения. Това се дължи на факта, че именно с тяхна помощ се консумира дадено количество гориво, чрез което се осигурява топлина на всяко помещение, в което има инсталиран радиатор. Това е гаранция за икономично отопляване, а още по-рентабилно би било в случай, че се фокусираме върху такъв тип решения, които са оптимално ефективни.

Камините на дърва и въглища са сигурен и надежден уред, който успява да допринесе за идеалната и комфортна атмосфера в домовете ни. Наистина има не малко начини за да се отопляваме през зимата, но когато се търси нисък разход и отлична цена за инвестиция то тук разполагаме с:

 • Надежден и здрав продукт, който да използваме години наред;
 • Решение, което ще осигури топлина в целия ни имот;
 • Използване на дърва и въглища, които към момента са сравнително евтини.

Да спестите от плащане на сметки за скъп ток е възможно стига да направите правилна оценка на състоянието на жилището си и да прецените до колко е възможно да приложите камина с водна риза.

Предимства

камина с водна риза

Като всеки друг уред, който ще откриете на пазара и тук ще забележите, че има ключови предимства и недостатъци, типични за отоплението на дърва и въглища. Със сигурност идеята да се отопляваме разумно и отговорно е в основата на желанието ни да инвестираме в такова решение като камина на твърдо гориво. Всъщност ползите и удобствата от такова решение не са за подценяване, тъй като е забележително колко по-уютно ще бъде жилището в сравнение с използване на различни електрически уреди като маслени радиатори, печки тип духалки, климатици, конвектори и други.

Предимствата на камината с водна риза се дължат не само на това, че сметката за отопление с дърва и въглища ще бъде много по-достъпна. Комфорта, който си осигурявате се дължи на:

 • Калоричност на горивото;
 • Лесно разпространение на топлината посредством радиатори;
 • Възможност за осигуряване на вода за битови нужди;
 • Контрол на разхода на дърва и въглища както и поддържане на постоянна температура в помещенията.

А живия огън определено ще допринася за уютната и романтична атмосфера в помещението, в което е инсталирана камината.

Недостатъци

За разлика от други алтернативни уреди почистването на тези камини, използващи дърва и въглища се превръща в ежедневие. За да работи ефективно уреда и да можете да усвоявате топлината в оптимална степен няма как да не вложите усилия, които да ви осигурят това.

Един от съществените недостатъци от използването на камина с водна риза на дърва и въглища е в това, че значително се увеличава домашния прах. Хубаво е да се подготвите с търпение и време, тъй като обслужването на този уред не е шега. За пълноценно усвояване на топлинната енергия се нуждаете още от:

 • Правилно изграден димоотвод;
 • Качествени радиатори;
 • Професионален монтаж;
 • Поддържане на системата;
 • Контрол върху зареждането на уреда и почистването на пепелта.

Преценката за това дали уреда на дърва и въглища с водна риза е подходяща за имота ви оставяме на вас, но не подценявайте факта, че това е един икономичен и рентабилен способ за отопляване през зимата.