Какво е шмиргел и къде намира приложение заточващия уред

шмиргели

Машините и инструментите, които се предлагат на пазара има за цел да улеснят работата на операторите в различните сфери на производствени, ремонтни, монтажни и друг вид дейности. За да се поддържа производителността на някои ръчни инструменти се използват шмиргели, които имат съществен принос за заточване, полиране или шлифоване на помощните детайли. Именно за тези специфични като приложение и вид машини ще си говорим днес, тъй като в процеса на извършване на различни мероприятия износването Ан остриетата е факт, с който е необходимо бързо и качествено да се справим.

Предназначение

По отношение на предназначението на шмиргелите е необходимо да отбележим, че главно те се използват за заточване на различни видове остриета както и режещи инструменти. Машината ефективно се справя с ръчни инструменти като ножици, рендета, ножове и други, които имат за режещ ефект. Принципа на действие на шмиргела е елементарен, но пк с изключителна прецизност успява да върне живота на захабените помощни изделия, които използвате в месарския си магазин, фризьорския слон или с строително ремонтните си занимания.

Както можете да се уверите това е уред, който е с широк спектър по отношение на подпомагането на различни сфери на промишлеността и услугите, при които се използва широк набор от разнообразни изделия за рязане. Освен като средство за заточване шмиргела може да бъде приложен и като:

 • Уред за отстраняване на ръжда;
 • Заобляне на ръбове;
 • Скосяване;
 • Намаляване дължината на даден елемент и други.

Интересна машина, която би намерила приложение дори при създаването на огледален ефект с помощта на фино шлифоване на различни видове метални елементи.

Материали, които могат да бъдат обработвани с уреда

Може би за някои от вас е изненадващо, че шмиргелите са уреди, които могат да бъдат прилагани при обработката на различни видове материали. Независимо от това, че основно се третират метални повърхности то в редица сфери машината може да бъде използвана и при следните видове материали:

 • ПВЦ;
 • Стъкло;
 • Дърво;
 • Камък;
 • Различни видове метали;
 • Гранит и много други.

Основните компоненти на шмиргела са метални, но ключовия елемент, а именно шлифовъчния диск е изработен от абразив, върху който има специално прахово покритие. За да се постигне съответния ефект, който да осигури заточване, полиране или скосяване се използват специални дискове, които се прилагат в зависимост от това какъв е вида на третирания материал.

Според това дали се касае за индустриални или полупрофесионални модели както можете да предположите на пазара се предлага огромен набор от решения, на които можете да разчитате за да се сдобиете с уред, който е изключително ефективен и надежден.

Видове  

Внесохме малко светлина относно типовете машини, които се използват за заточване на всякакви видове режещи инструменти. Най-общо класификацията при този тип  уреди се отнася до:

 • Според спецификата на натоварване и мощността на шмиргела – професионални (индустриални), полупрофесионални, битови (хоби модели);
 • Съобразно размерите и теглото;
 • Предназначение т.е. за какъв вид материали са приложими;
 • С какъв тип дискове могат да работят;
 • Марка и модел;
 • Цена.

Когато избирате конкретен вид шмиргел имайте предвид, че моделите са с електрическо захранване, което може да бъде монофазно или трифазно. Така, че спрямо нуждите на вашите производствени или хоби дейности е добре да се съобразите с този специфичен момент. Всички онези останали показатели са от решаващо значение за това да инвестирате в качествени и многофункционални идеи, които се характеризират с висока ефективност и рентабилност.

Друго, на което е добре да обърнете внимание е това, че не всеки модел шмиргел може да бъде оборудван с конкретните аксесоари и дискове за шлифоване и заточване. Информирайте се кои от тях са съвместими с уреда и могат да допринесат за отличен резултат при използване. Ако търсите идеалното качествено решение можете да се запознаете с гамата продукти, които се предлагат във виртуалната платформа на магазин Ташев Галвинг.