Топлина и вкусна храна през зимата си осигурявате с използването на един уред

печка

Сигурно за онези от вас, които живот в модерни апартаменти и луксозни къщи уредите, които ще разгледаме днес не представляват дори минимален интерес. Ако посетите категорията и се запознаете с предложенията, които ви очакват тук https://www.balkanenergy.bg/category/gotvarski-pechki-na-darva ще разберете защо твърдим нова. Печките, които използват като гориво дърва и освен като отоплителен уред влизат в ролята и на домакинско пособие, което е необходимо и за приготвяне на храна, са популярни сред почитателите и ползвателите на селски къщи, хижи, вили в близост до градска среда или такива, които се намират високо в планината. Идеята на публикацията е да акцентираме върху качествата на уредите и да разкрием техния потенциал.

Непретенциозни и изгодни

За хората, чиито живот е преминал на село не е новост да бъде използвана такава печка. Сигурно и вашите баби активно през зимата приготвят храна точно на такъв вид уред, който разполага с изключителен потенциал. Спецификата на готварските печки на дърва е в това, че при тяхното ползване се усвоява топлинната енергия и наред с домакинските ангажименти уреда ви служи и за отопляване на помещението, в което се намира.

Готварска печка на дърва

Видовете готварски печки на дърва могат да служат както локално средство за отопляване така и като решение, което да подсигури топлинна енергия достатъчна за поддържане на цялата отоплителна инсталация. Навярно се досетихте, че това са модели с водна риза, които посредством помпа предоставят на домакинството опция за гарантирана топлина и комфорт във всяка една от стаите, където има позиционирани радиатори или пък водно подово отопление.

Наред с факта, че това са едни от уредите, които се отличават със своята непретенциозност друг фактор, който повишава интереса към тях е точно цената, на която се предлагат в търговската мрежа. Фокусните аспекти, които биха ви провокирали да инвестирате в подобно съоръжение са:

 • Ниска цена;
 • Качествена изработка;
 • Вложени материали, които издържат на сериозно натоварване, прекалено високи температури и ежедневна употреба;
 • Компактни размери;
 • Многофункционалност.

Ако искате да намалите разходите за отопляване и приготвяне на храна ето, че разполагате с една много добра възможност, с която да оптимизирате средствата, които ще инвестирате през зимата. Готварските печки са комбинативни решения, с които с едно и също количество дърва намирате вариант както за отопляване така и за приготвяне на вкусни ястия.

Основни принципи при покупка на печки на дърва, използвани и за приготвяне на храна

Уверихте се, че в колекцията представена по-горе в публикацията имате шанса да откриете доста интересни и адекватни идеи, с които да си осигурите ефективност и оптимална рентабилност през зимния сезон. Особеностите, които навярно ще повлияят върху подбора на по-нов и по-добри качества уред се свеждат до персоналните потребности на домакинството както и това какви са техническите характеристики на имота.

Когато купувате готварска печка на дърва, служеща ви и за отопление е необходимо да си изясните някои съществени принципи, които биха повлияли на избора ви. Това са:

 • Местонахождение на имота;
 • Каква площ ще бъде отоплявана;
 • Колко често ще готвите и използвате плота и фурната;
 • Имате ли предпочитания към дизайн;
 • Има ли смисъл от това да купувате печка с водна риза при условие, че нямате изградена инсталация за парно отопление;
 • От какъв материал предпочитате да бъде изработена – от чугун, стомана или друг;
 • Освен дърва имате ли желание да приложите и друг вид алтернативно гориво като въглища, брекети или пелети;
 • Каква е оптималната граница на инвестицията, която можете да си позволите.

Въпросите са съществени, тъй като те ще определят типа, размера, мощността и функциите на устройството, което ще използвате през зимата като средство за готвене и отопляване. На пръв поглед примитивен, но със съществен принос за осигуряване на комфортна и приятна среда, в която обитателите на имота да се чувстват уютно, независимо от студа и ниските температури навън.