9 идеи за интериорен дизайн на дневната

Отдавна планирате ремонт на вашата дневна, но все не можете да се решите да го започнете? В тази статия ще се опитаме да ви дадем максимално полезни съвети, с помощта, на които да преобразите дома си. За тази цел заедно с дизайнера на Моми Студио – Антония Саранеделчева подготвихме няколко идеи за интериорен дизайн на дневната, с които да я направите по-удобно и привлекателно място за събиране на семейството и приятелите.

 

Създайте настроение с цвят

Цветовете, които избирате за вашата всекидневна ще повлияят на усещането на хората в пространството. Те могат да създадат по-активна или по-релаксираща атмосфера в помещението, като това зависи колко интензивни, топли или студени са те.

Така например дневна в синьо създава по-спокойна, готина обстановка, подходяща за елегантни събирания. А за да бъде всичко в баланс с по-хладните тонове може да се добави по-топли цветове в текстила като червено, оранжево или жълто, които да затоплят пространството.

 

Завършете стените и таваните

По традиция стените в дневната се обработва по-различно и на тях се обръща повече внимание, отколкото на тези в другите стаи, тъй като тя е публично пространство. За да се превърне в гостоприемна стая, която изразява вашата личност, изберете стенни облицовки, отразяващи вашия стил. Вие решавате дали да заложите на стилни тапети, които да добавят усещане за повече топлина и текстура или ще изберете изчистени шпакловани и боядисани стени.

 

Изберете стилни и удобни настилки

В съответствие с функционалността на дневната като обществено пространство, най-добрият вариант за вас е да заложите на подови настилки с гарантирано отлично качество, които в същото време осигуряват й комфорт. Така например можете да придадете повече топлина и уют като изберете и поставите килим или мокет в светъл или ярък цвят от стена до стена на целия под.

Ако предпочитате по-малко смели подове, изберете здрава неутрална подова настилка, която няма да позволява вниманието ви да се съсредоточи върху мебелите или изкуството. Дървените подове постлани с килими са една от най-предпочитаните варианти, макар че теракота, мрамора и мокетите също са добър вариант.

 

Създайте фокусна точка

Фокусната точка хваща вашето внимание и ви помага да се свържете с пространството. Ако във вашата дневна има камина, то тя е естествена фокусна точка, която символизира домашния уют. В действителност обаче в много голяма част от дневните фокусна точка е зоната с телевизора.

 

Подредба на мебелите

Специалистите в интериорния дизайн препоръчват при обзавеждането на дневната, мебелите да бъдат така подредени, че да предразполагат за разговор. Най-лесно може да постигнете това, като не прилепяте вашите дивани плътно до стената, а ги подредите един срещу друг, за да предразположите обстановката за разговори.

 

Разпределение на осветлението

Осветлението в дневната трябва да бъде съсредоточено към създаването на спокойна и комфортна атмосфера. Опитайте се да постигнете няколко слоя светлина като за целта позиционирате 3 осветителни тела, които да образуват приблизително триъгълник. По този начин ще си осигурите най-добро разпределение на осветлението.

Настолните лампи, които фокусират светлината предразполагат към по-отпускаща и задушевна атмосфера.

 

С или без пердета

Въпреки, че тежките завеси не са вече на мода, това не означава, че във вашите дневни не трябва да има пердета. Заложете на елегантна комбинация от светли нюанси завеси, които се простират от тавана до пода

Елегантността в атмосферата е породена от щедрата употреба на тъкани в пердетата. Те блокират светлината и осигуряват при желание неприкосновеност.

 

Създавайте медиен център

Ако вашата всекидневна също е и вашата семейна стая, в която гледането на телевизия е едно от основните предназначения, тогава задължително помислете как да го включите в интериорния дизайн, така, че да е функция, но не и доминираща.

 

Аксесоари, изкуство и колекции

Стените на всекидневната оживяват, когато ги използвате за показване на изкуство или колекции, които обичате. За да създадете желаното въздействие групирайте артикулите и ги поставете на нивото на очите, за да се свържете с интериорния дизайн на пространството.