Време е да се погрижите за радиаторите в отоплителните инсталации за да си гарантирате ефективен и икономичен отоплителен сезон

смяна на радиатори

Необходимостта от ремонт на радиатори може да възникне във всеки един момент. За да ни е топло през зимата и да разчитаме на парното отопление не означава само да зададем от радиаторния вентил степента на затопляне на помещението. Всъщност за да  се възползваме от това на първо място е необходима профилактика на радиаторите  и при необходимост да се предприемат адекватни действия за тяхната подмяна или ремонт. Не е изненада, че в София има най-много фирми, които предлагат такива ремонтни услуги, свързани с отоплителните инсталации и радиаторите. Не са малко домакинствата, които са свързани към топлоцентрала или домовете им са газифицирани. Също така е голям процента и на онези, които ползват камини, печки  и котли като уреди, осигуряващи затопляне на флуидната течност, свързана с радиаторна система в дома. Така, че наистина са не малко домакинствата, които разчитат на радиаторите за да осигурят на домовете си топлината, от която се нуждаят през зимните месеци.

Поддръжка и ремонт на радиатори

Характерно за радиаторите е това, че те не са вечни. Ако системата ви е изградена още по време на строителството на сграда то необходимостта от навременен ремонт на радиатори София е налице. Старите радиатори, които се ползваха при издаването на сградите в столицата бяха или стоманени или чугунени, което на практика показва, че техния живот към настоящия момент е към своя край. Изключително ефективно трябва да бъде отоплението на едно жилище, без топлозагуби и високи разходи. А това при системите с радиатори не се постига с дефекти, течове и други повреди по телата.

Дори през годините да сте поддържали редовно всеки сезон отоплителната инсталация то е важно към момента да направите реална равносметка и да оптимизирате работата на радиаторите. 20 години работа са достатъчно показателни за нужда от ремонт и подмяна, тъй като дори на външен вид да изглеждат прекрасно радиаторите във вътрешността си натрупват огромно количество варовик и така се затруднява тяхната работа.

Как се сменят радиатори

Отоплителната система се състои от множество елементи. Всеки един от тях разполага с отговорната задача да работи така, че да сведе до минимум разходите и да осигури топлина и уют в помещенията. Ремонта и подмяната на радиаторите в дома ви в София е нормално да се извърши от специалисти, които са професионалисти в своята област и могат да реагират отговорно и ангажирано с поставената задача.радиатор

За да се сменят старите радиатори на първо място е важно да изберете нови. Те трябва да отговарят на определени стандарти, които да гарантират висока ефективност. Специалистите предоставят опции за избор измежду алуминиеви глидери и панелни стоманени радиатори. Цената им е почти схдна, но ако търсите повече ефективност и дълголетие на телата е препоръчително да се възползвате от алуминиевите. Те са много по-елегантни и иновативни като решения, а освен това наистина могат да допринесат за осезаемо намаляване на разходите през отоплителните месеци.

След това лирично отклонение ще ви представим как преминава ремонта и смяната на старите радиатори  нови:

  • Оглед на състоянието на радиаторите;
  • Ако могат да бъдат ремонтирани се провежда профилактика и почистване и телата отново се поставят;
  • При невъзможност от поправка телата се демонтират, а на тяхно място се поставят нови;
  • Новите радиатори се укрепват добре към стените или пода;
  • Поставят се нови винтили, подменят се връзки;
  • Провежда се тест за течове.

До тук нищо сложно, но има много важен момент, който мнозина решили сами да подменят радиаторите в апартаментите си в София допускат, а именно обезвъздушаването. За да се освободи системата от ненужния въздух и инсталацията да заработи ефективно е решаващо преди пускането на парното новите радиатори да се обезвъдушат. Така се свежда до минимум образуването на въздушни възглавници, които могат да причинят доста проблеми и аварии.